6.5 C
Veria
11/12/2023
veria24.gr
Nea Yorki
ΔΙΕΘΝΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το τέλος του Airbnb στη Νέα Υόρκη

Χιλιάδες Airbnb και καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης αναμένεται να αποσυρθούν από την αγορά της Νέας Υόρκης, με βάση νέα νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ από την Τρίτη.

Το Local Law 18 είναι τόσο αυστηρό που δεν περιορίζει μόνο το πώς λειτουργούν τα Airbnb στην πόλη, αλλά τα απαγορεύει (σχεδόν ολοκληρωτικά) για πολλούς οικοδεσπότες και πελάτες. 

Από δω και στο εξής, όλοι οι βραχυχρόνιοι μισθωτές θα πρέπει να εγγράφονται στην πόλη και θα πληρούν τα αυστηρά κριτήρια μόνο όσοι διαμένουν στο ίδιο το κατάλυμα – σε άλλο χώρο απ΄αυτόν που διατίθεται – αλλά και είναι παρόντες κατά την περίοδο που αυτό ενοικιάζεται. 

Περνούν, μάλλον ανεπιστρεπτί, οι μέρες που κάτοικοι της μεγαλούπολης νοίκιαζαν τα σπίτια τους, όταν έλειπαν τα Σαββατοκύριακα.  Υπάρχουν, βέβαια, και οι περιπτώσεις όσων επιλέγουν αυτή την πρακτική για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τα τρέχοντα έξοδά τους. 

Η πλατφόρμα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για πολλούς εκ των 66 εκατομμύρια τουριστών που επισκέπτονται την πόλη ετησίως, καθώς είναι πιο φθηνή από ξενοδοχεία. Μόνο το 2022, οι καταχωρήσεις βραχυχρόνιων μισθώσεων απέφεραν 85 εκατομμύρια δολάρια στη Νέα Υόρκη.

Ενώ η Airbnb, το Vrbo κι άλλες εταιρείες μπορούν να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στη Νέα Υόρκη, οι νέοι κανόνες είναι τόσο αυστηροί που το ίδιο το Airbnb θεωρεί τους κανόνες ως «de facto απαγόρευσή» του.

Μπορεί η πόλη να αποτελεί ένα σχετικά μικρό κομμάτι της παγκόσμιας αγοράς της εταιρείας, αλλά οι νέοι κανόνες δείχνουν πώς οι τοπικές κυβερνήσεις μπορούν να πατάξουν αποτελεσματικά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Και η Νέα Υόρκη είναι μόνο μία από τις πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο που προσπαθούν να τιθασεύσουν την ιδιαίτερα προσοδοφόρα αυτή επιλογή.

Άλλες περιοχές έχουν επιλέξει διαφορετικές μεθόδους για να φτάσουν στον στόχο. Στο Ντάλας έχουν οριστεί περιορισμοί σε συγκεκριμένες γειτονιές ώστε να μην γίνονται πάρτι. Η καναδική επαρχία του Κεμπέκ και το Μέμφις του Τενεσί, μεταξύ άλλων, απαιτούν από τους ιδιοκτήτες να βγάζουν σχετική άδεια. Στο Σαν Φρανσίσκο, ένα κατάλυμα μπορεί να καταχωρηθεί στην πλατφόρμα για συνολικά 90 μέρες τον χρόνο, το Άμστερνταμ θέτει το όριο αυτό στις 30 διανυκτερεύσεις ετησίως και το Παρίσι στις 120 ημέρες. Το Βερολίνο είχε απαγορεύσει γενικώς την πλατφόρμα, αλλά απέσυρε την απόφαση το 2018.

Η απάντηση της Airbnb και οι επιπτώσεις

Οι προσπάθειες της Airbnb να αντιδράσει κατά του νέου νόμου ήταν, μέχρι στιγμής, ανεπιτυχείς. Η εταιρεία μήνυσε τη Νέα Υόρκη τον Ιούνιο, αλλά δικαστής απέρριψε την υπόθεση τον Αύγουστο, κρίνοντας ότι οι περιορισμοί ήταν «απολύτως λογικοί».

Η εταιρεία δεν διευκρίνισε αν θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Οι οικοδεσπότες αγωνίζονται, επίσης, για το δικαίωμα να καταχωρούν τα διαμερίσματά τους και έχουν πραγματοποιήσει συναντήσεις με τοπικούς αξιωματούχους.

Η αλλαγή θα κάνει τα καταλύματα αυτά «πολύ λιγότερο ελκυστικά» για πολλούς επισκέπτες, είπε ο Sean Hennessey, καθηγητής στο Κέντρο Φιλοξενίας Jonathan M. Tisch του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Και σε μια πόλη όπου τα δωμάτια των ξενοδοχείων είναι μικρά και ακριβά, θα μπορούσε «να κάνει την πόλη λιγότερο προσιτή».

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν περισσότερα από 40.000 Airbnb στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το Inside Airbnb, το οποίο παρακολουθεί τις καταχωρίσεις στην πλατφόρμα. Πολλά είναι συγκεντρωμένα γύρω από το κέντρο του Μανχάταν.

Ενώ ο αριθμός των ενοικιάσεων μπορεί να είναι μικρός, σε σύγκριση με τον πληθυσμό της Νέας Υόρκης των 8 εκατομμυρίων ανθρώπων, ο Murray Cox, ιδρυτής του Inside Airbnb, λέει ότι ορισμένες «επιθυμητές» γειτονιές επιβαρύνονται υπερβολικά από τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις. Αποτέλεσμα είναι να προκληθεί έλλειψη κατοικιών αλλά και να αυξηθούν τα ενοίκια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Μπράβο! Ποδοσφαιριστής της Βέροιας θα σώσει μια ζωή – Έγινε δότης μυελού των οστών το 2019

Η ηρωική πόλη της Ναούσης υποδέχεται το Ιερό Λείψανο του Οσίου Γερασίμου του Υμνογράφου!

Καμία απαγόρευση για “κόκκινες” περιοχές, εμβολιασμένους σε εστίαση, ψυχαγωγία (βίντεο)ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ 3 Νοεμβρίου 2022 – 12:52Υπ. Υγείας: Οδηγίες προς Περιφέρειες για τα πρόστιμα σε επιχειρήσεις Υγειονομικού Ενδιαφέροντος